7 ting du ikke bør tørke i tørketrommelen

Tørketrommelen er fantastisk i en travel hverdag, men selv om det kan være fristende å bare hive alt i trommelen, husk at den kan ødelegge visse plagg. Så hva bør du ikke tørke i tørketrommelen?

tørke i tørketrommel

1. Ull

Etter en runde i tørketrommelen er det stor sjanse for at ulltøyet har krympet et par størrelser. Ullklær kan nemlig sentrifugeres, men bør holdes langt unna trommelen. Er du usikker på materialet klærne dine er laget av bør du sjekke vaskelappen – den sier ifra tydelig om plagget tåler å tromles.

2. Silke

Delikate silkeplagg vaskes på et skånsomt program i vaskemaskinen og helst med spesialvaskemiddel – og tørkes ikke i tørketrommelen. Plaggene bør henges opp på en kleshenger. Unngå klesklyper som kan gjøre plagget deformert.

3. Jeans

Jeans er laget av kraftig bomull og tåler i prinsippet en runde i trommelen, men for lengst mulig levetid bør du unngå tørketrommelen. Grunnen til dette er at varmen krymper stoffet, som strekkes ut når du tar på deg buksene, som igjen fører til at de slites mer. Ønsker du å tørke jeans kjappest mulig, kan du henge opp buksene i klyper.

4. Joggesko

Grunnen til at du bør unngå å tørke joggesko i tørketrommelen er den intense varmen. Den kan nemlig få gummien på skoene til å krympe, og dermed føre til at dempingen blir dårligere. I tillegg kan varmen svekke limet i skoene.

5. Paljetter og pyntesteiner

Dine fineste plagg med paljetter og pyntesteiner kan fort bli ødelagt av all ristingen fra tørketrommelen. Det samme gjelder forsåvidt annet pentøy som består av sarte materialer. La de lufttørke fremfor å tromle dem.

6. Pustende materialer

Treningsklær er som regel stretchy og inneholder elastan, og dersom klærne blir tørket i tørketrommelen kan de miste elastisiteten. Det samme gjelder badetøy – dette bør du ikke tørke i tørketrommelen, da det kan ødelegge passformen.

7. Blondeundertøy og BH-er

Undertøy i tynne, delikate materialer, som for eksempel blonder, bør vaskes på et skånsomt vaskeprogram – og bør holdes unna tørketrommelen for å unngå at formen og stoffet blir ødelagt. Heng undertøyet opp til lufttørking. BH-er bør heller ikke tørkes i trommel da varmen kan skade elastisiteten, i tillegg til at spilene kan falle ut.

For å unngå krøllete plagg, ikke fyll tørketrommelen helt opp. Husk også å rense filteret, samt jevnlig vaske innvendig i trommelen med en ren klut.