Bevare fargen i klærne

Er du lei av at den svarte buksa har blitt grå, og at den blå genseren har mistet den freshe fargen? Pass på at du vasker plaggene riktig om du vil bevare fargen i klærne.

bevare fargen i klærne

Mange opplever at fargen i klærne falmer etter å ha blitt vasket gjentatte ganger. Heldigvis går det an å gjøre noe med problemet. Noen vaskemidler er nemlig laget for å redusere problemet med at fargen i klærne falmer, og enkelte av dem er spesielt egnet for fargede, mørke og svarte klær. Les nøye på vaskelappen til klærne og etiketten til vaskemiddelet før du vasker. Vask klærne på den laveste temperaturen som er anbefalt, og bruk et skånsomt vaskeprogram. Her kommer litt flere tips til å holde garderoben fresh.

 

Skill mellom lyse og mørke plagg

Sorter klesvasken etter farge og vask lyst og hvitt tøy for seg.
Til lyse og hvite klær bør du bruke OMO Ultra Hvitt Pulver. Pulveret inneholder et Aktivt Dyprens System og blekemiddel, noe som sørger for at hvitvasken forblir hvit og klar i fargen. Om du ønsker å holde tøyet hvitt, bør du derfor velge pulver.

Visste du at blekemiddel ikke kan holde seg stabilt i flytende form? Derfor er vaskepulver det beste valget for at hvitt og lyst tøy skal holde på hvitfargen.

Mørke plagg bør vaskes med OMO Color. Den inneholder et Expert Color System som bevarer fargene over tid, selv om de vaskes om og om igjen. I tillegg fjerner den flekker effektivt – og velger du den flytende varianten, er den effektiv også på lavere temperaturer og korte program.

 

Bevare fargen i klærne også når de tørkes

Tørking av klær spiller også en rolle: Ikke heng mørke klær til tørk i sola; da kan UV-strålene gjøre plaggene skjoldete og blasse i fargen. Tørketrommel kan også slite på fargen. Det aller beste er å henge tøyet til tørk i skyggen eller i et godt ventilert rom. Bruk gjerne tøymykner hvis plagget tåler det – det ser du på vaskelappen. Skyllemiddel smører fibrene i klærne, noe som gjør at fargene blir ekstra godt bevart. Det gjør også at tøyet tørker raskere.

 

Vaske jeans

Tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser at nordmenn i gjennomsnitt vasker jeansbuksa etter å ha brukt den 5,7 ganger. Jeans tåler å bli brukt enda flere ganger enn det før de trenger å bli vasket i maskin. Hyppig vask fører til at fargen falmer, og glemmer du å vrenge buksa før vask, kan den også bli stripete og skjoldete. Vask jeans først når de er synlig skitne eller lukter vondt – innen den tid kan du fjerne flekker med OMO Powerlift Flekkfjerner og en klut med varmt vann. Flekkfjerneren fra OMO inneholder Power Lift System, et flekkfjerningssystem helt uten blekemidler, som effektivt løfter og fjerner flekker uten å skade tøyet.

Bevare fargen i klærne med Omo Color. Foto.

 

Gi klærne dine et ekstra langt liv

Vasker du tøyet ditt etter vaskeanvisningen og med rett vaskemiddel, holder det seg fint lenger – noe som gjør at du ikke trenger å kjøpe nytt like ofte. Det reduserer klimaavtrykket ditt betraktelig, da klesproduksjon krever store ressurser og er svært miljøbelastende.
Ta en ekstra sjekk om plagget trenger vask. Hvis det ikke lukter vondt eller er skittent, holder det å fjerne flekker med en våt klut og å henge plagget til lufting.

Vask full maskin, bruk kortere vaskeprogram og senk temperaturen når du skal sette på klesvasken. Flytende OMO skylles lett ut av tøyet og er derfor godt egnet til korte vaskesykluser og vask på lave temperaturer.

Blir ikke plagget helt rent eller har det fått et hull? Gi tøyet en ny sjanse ved å sy det om eller lever det til gjenvinning – på den måten gir du klærne dine et ekstra langt liv.