Doseringsguide: Hvor mye vaskemiddel skal jeg bruke?

Gjetter du på hvor mye vaskemiddel du skal bruke når du vasker tøy? Og heller du kanskje bittelitt ekstra for å få klærne renere? Å dosere riktig er viktig både for klærne, miljøet og for lommeboka. Her gir vi deg noen doseringstips.

dosering

Mange tror at når du vasker med halv mengde klær i maskinen så kan du og halvere mengden vaskemiddel, andre igjen tenker at klærne blir renere hvis man bare heller litt ekstra i kammeret. Men det kan faktisk blir for lite eller for mye av det gode om du ikke doserer riktig. Spesielt overdosering er lite gunstig for både lommeboken, miljøet eller klærne som risikerer hvite flekker fordi vaskemidlene ikke blir skylt ut ordentlig.

Dosering etter tøymengde

Tøymengden har stor betydning når du skal dosere vaskemiddel. Den måles nemlig i vekt, og jo større mengder tøy du må vaske, desto mer vaskemiddel trenger du. På baksiden av vaskemiddelet finner du en doseringsanvisning.

Bruker du flytende vaskemiddel kan du bruker korken som doseringsenhet. For å dosere pulver riktig kan du bruke et desilitermål for å sjekke hvor mange skjeer, enten måleskje eller spiseskje om du kun har det, riktig mengde tilsvarer.

Hva som er helt korrekt dosering er vanskelig å svare på da noen vaskemidler er mer konsentrerte enn andre. Dermed kan riktig mengde av noe være for mye eller for lite av noe annet.

Dosering etter hardheten i vann

Det er enkelt å forholde seg til en halv maskin med fire kilo tøy, eller en full vaskemaskin på åtte kilo. Men tenker du på hvor hardt vannet er der du bor?

De fleste steder i Norge har det vi kaller ‘mykt vann’, men områder med kalkrike bergarter kan gi hardt vann. Jo flere mineraler, desto hardere er vannet – og dermed må du dosere mer. Dette står også nevnt på doseringsanvisningen.

Hardheten måles som regel i dH. Vann med 0-3 °dH er bløtt, 3-8° dH er middels hardt, mens alt over 8 °dH er hardt. Hvor hardt vannet ditt er, kan du finne informasjon om på kommunens hjemmeside eller ved å kontakte vannleverandøren din.

Hva med ekstra skitne klær?

Er klærne ekstra skitne kan det være behov for mer vaskemiddel. I mange tilfeller holder det riktignok med litt forbehandling før vasken – for eksempel å legge plaggene i bløt, eller bruke et flekkfjerningsmiddel som Omo PowerLift Flekkfjerner.