Fjerne flekker? Slik gjør du det

Noen flekker er mer krevende enn andre, men de aller fleste flekker kan fjernes hvis du behandler dem på riktig måte. Her får du en liten guide til hvordan du best kan fjerne flekker fra klærne dine.

Fjerne flekker

Du har sikkert oppdaget at ikke alle flekker forsvinner etter en runde i vaskemaskinen. Det er nemlig slik at det er lettere å fjerne nye flekker og flekker du vet hva er – og jo lenger flekken får sitte og trekke inn, desto vanskeligere blir det å fjerne den.

Det viktigste du må gjøre når du først har vært uheldig og fått en flekk på klærne dine, er å reagere så raskt du kan. Prøv å tørke bort mest mulig og fortest mulig, uansett om det er fett, fargestoffer eller lignende.

Fjerne flekker metode 1: Vann

Vann er av våre mest brukte og beste løsemidler. Metoden kan fjerne en rekke flekker alene, og å bruke en fuktig klut til å tørke flekken kan fungere bra, men det er enda bedre om du har mulighet til å skylle flekken gjennom springen:

Gå på toalettet/badet så fort du har sølt, ta av deg plagget og tre det over springen. La vannstrålen renne direkte på flekken. Dersom flekken er proteinholdig er det viktig at du bruker kaldt vann. Merk deg at du bør passe på at vannet renner motsatt vei av den veien flekken kom inn – flekken skal altså ut den veien den kom på. På denne måten presser vannet flekken ut av stoffet mer effektivt. Tørk deretter litt forsiktig med et håndkle.

Fjerne flekker metode 2: Flekkfjerner

OMO Powerlift Flekkfjerner inneholder PowerLiftSystem, et flekkfjerningssystem helt uten blekemiddel, som effektiv løfter og fjerner flekker fra både hvitt og farget tøy – uten å skade tøyet.

Spray flekkfjerneren direkte på flekken og la den virke i ca. 5 minutter før du vasker plagget på vanlig måte. Dersom du er usikker på om stoffet eller fargen tåler flekkfjerningen, er det lurt å prøve på et lite synlig sted på plagget. Under ermet eller på en innvendig søm er gode plasser for dette.

Fjerne flekker metode 3: Faste flekker

Noen flekker, som for eksempel stearin eller tyggegummi, blir liggende utenpå stoffet og er lettest å fjerne når de er kalde. Legg plagget i fryseren en liten stund, og bruk deretter en spatel eller kniv for å skrape forsiktig av. Etter dette kan plagget vaskes på vanlig måte.

Fjerne flekker metode 4: Kamuflering

Skulle du mot formodning ikke klare å fjerne flekkene fra klærne dine, kan du prøve kamuflering. Hva med å lappe flekken som om det var et hull? Eller prøver en form for dekorasjoner på plagget? Broderier, applikasjoner, ferdige merker og lignende kan være en enkel måte å skjule flekkene slik at du kan fortsette å bruke favorittplaggene dine videre.

Flekkguiden til PlussTid gir deg tips til hvordan du kan fjerne flekken. Fyll inn hva du har sølt eller hva du har sølt på, og få gode råd! Vet du begge deler får du absolutt best resultat.