Hva betyr de ulike vaskeprogrammene?

Vaskemaskinen er alltid til god hjelp, men bruker du den riktig? Ulike maskiner har ulike vaskeprogrammer, og vi tar deg gjennom de viktigste du bør vite om – slik at du kan vaske optimalt.

Hva betyr vaskeprogrammene på vaskemaskinen

Vaskemaskinen er et av de viktigste verktøyene i husholdningen som gjør jobben sin dag etter dag. De fleste har lært forskjellen på en 30, 60 og 90 graders vask, men dagens maskiner har langt flere programmer for ulike typer tøy og vask. Og det er ikke bare temperaturen som utgjør forskjellen i de ulike programmene. Vann, varme, vaskemiddel og bevegelse kombineres for å vaske tøyet ditt optimalt.

Vaskeprogram: Ull

Ullprogrammet på vaskemaskinen har en spesielt tilpasset temperatur og sentrifugering for ullplaggene dine. Programmet vugger plaggene i maskinen, og hindrer at de tover seg så du kan vaske den hjemmestrikkende genseren fra bestemor uten bekymring. Husk også å bruke riktig vaskemiddel for ull. Vi anbefaler Milo.

Les også: Tips til vask av ull

Vaskeprogram: Håndvask

Mens noen maskiner har kombinert ull og håndvask, har andre skilt disse fra hverandre. Et slikt vaskeprogram er tilpasset ømfintlige tekstiler der sentrifugering minimeres for å unngå krymping eller at plagg ødelegges. Håndvaskprogrammet vasker plagg som silke og kasjmir, slik at du slipper å gjøre det for hånd. Med dagens maskiner er det ofte til og med mer skånsomt å vaske i maskin enn for hånd.

Vaskeprogram: Treningstøy

De fleste nye maskiner har et egnet vaskeprogram for treningstøy – ofte kalt “sport”. Ifølge vaskeanvisningen på de fleste treningsplagg, skal de ikke vaskes over 40 grader for å unngå å miste fasongen. Dette programmet er tilpasset sportsklær i moderne fibermaterialer;  med lavere temperatur og mildere sentrifugering. Husk å bruke OMO Aktiv & Sport som er spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy og effektivt fjerner vond lukt i tøyet.

Vaskeprogram: Jeans

Til tross for at jeans er et slitesterkt materiale, må det behandles litt mer skånsomt i vaskemaskinen. Et program tilpasset jeans, vasker ved lav temperatur og bruker lave rotasjonshastigheter. Det bruker også litt mer vann for å sikre at vaskemidlene forsvinner ut av de tykke sømmene.

Les også: Hvordan vaske jeans?

Vaskeprogram: Mørke klær

Har du opplevd at de mørke klærne dine lysner etter noen vask, vil dette vaskeprogrammet kanskje glede deg. Mange maskiner har eget program for mørke og fargerike plagg som vasker ved lav temperatur og med langsomme mekaniske bevegelser og sentrifugering. Bruk gjerne Omo Color Flytende når du vasker mørke klær.