Hva skjedde med vaskeballen?

De fleste husker vaskeballen, og noen få bruker den fremdeles. Men vet du hva som er den egentlige grunnen til at den mer eller mindre har forsvunnet?

Hva skjedde med vaskeballen

Vaskeballen ble fylt med vaskemiddel, og lagt sammen med tøyet i vaskemaskinen. Da skulle pulveret bli utnyttet på en mer effektiv måte. Noen mente også at det var mye enklere, fordi man slapp å rengjøre doseringskammeret i vaskemaskinen.

Så hvorfor er vaskeballen borte?

Lilleborg anbefaler ikke lenger bruk av vaskeball, og sluttet å produsere dem for over 10 år siden. Vaskemiddelet (både pulver og flytende) bør doseres rett i doseringskammeret, og ikke gjennom bruk av vaskeball.

Tidligere var vaskemaskiner konstruert slik at man mistet litt flytende vaskemiddel fra maskinen før vasken i det hele tatt var kommet i gang. Men dagens vaskemaskiner har et lavere vanninntak enn tidligere.

Bruk av vaskeball kan derfor føre til at vaskemiddelet blir liggende uoppløst på tøyet – spesielt hvis det er mye tøy i vasken, i stedet for å bidra i vaskeprosessen.

Buk doseringskammeret

For at vaskemiddelet skal utnyttes på best mulig måte, bør det altså helles rett i doseringskammeret.
Ved å benytte doseringskammeret vil vaskemiddelet fordeles godt i vannet før det kommer i kontakt med tøyet. Det sikrer dermed en jevn fordeling av vaskekraften, og en optimal rengjøring av klærne dine.

Klesvask uten vaskeball har altså mange fordeler. Eneste ulempen er at du må vaske doseringskammeret med jevne mellomrom, men det tar ikke lang tid. Når du ser at skuffen har behov for rengjøring, vasker du den i oppvaskkummen med en oppvaskbørste. Bruk varmt vann og oppvaskmiddel. Pass på at du skyller vekk all såpen etterpå.

Husk også riktig dosering! Klærne blir ikke nødvendigvis renere med mer mer vaskemiddel. Mange overdoserer vaskemiddel når de vasker klær, noe som verken er bra for klærne dine eller miljøet.