Hvor mange grader skal klærne vaskes på?

Å vaske klær er ganske lett, ikke sant? Du trenger bare å skille hvitt fra farget tøy, men hvordan var det med temperaturen igjen?

Hvor mange grader skal klærne vaskes på?

De fleste har lært at vanlig tøy vaskes på 40 grader og at undertøy og sengetøy vaskes på 60 grader – men har du opplevd å tømme vaskemaskinen og finne plagg som har krympet, er avfarget, tovet eller rett og slett helt ødelagt?

Vaskes på 30 grader

Tall fra SIFO viser at 70 prosent nordmenn vasker ull i vaskemaskinen. Ull tåler fint å vaskes på skånsomme vaskeprogram, og ofte kan disse være mer skånsomme enn en håndvask.

Husk at ubehandlet ull kan fort bli tovet og krympet, så sørg for å vaske på så lav temperatur som mulig. Det vil si et 30-graders program, ellers har nyere vaskemaskiner skånsomme ullprogram.

Silke, chiffon, lin og viskose er sarte stoffer som også bør vaskes på delikate program – helst på håndvaskprogrammet i vaskemaskinen. Slike programmer har ofte lave temperaturer og ikke så høy sentrifugering. Husk å bruke spesialvaskemiddel til ull og silke, som Milo!

Vaskes på 60 grader

For en hygienisk vask er det ofte nødvendig med 60 grader. På denne vasketemperaturen er det vanlig å vaske undertøy og sokker, håndklær, sengetøy og babyklær. Dyner bør også vaskes på 60 grader da denne temperaturen kan drepe sengemidd. Dersom dynen din ikke tåler det, er alternativet å lufte den ute i minusgrader.

Hva med undertøy som er merket på 40 grader da? Truser i materialer som viskose, polyester og silke tåler ikke alltid like godt å bli vaske på høye temperaturer og kan derfor bli ødelagt. Kjøp derfor bomullstruser som tåler å bli vasket ved 60 grader.

Vaskes på 90 grader

Lave temperaturer er bra for energiforbruket, men likevel kan det være nødvendig å vaske på høyere temperaturer – for eksempel ved kokvask. Når temperaturen er over 85 grader, betegnes det som kokvask.

Vanligvis er ikke plaggene våre så skitne at de trenger denne høye temperaturen, men i sykdomsperioder kan det være greit med en kokvask. Det kan i tillegg være godt for vaskemaskinen din også. Man skulle tro at vaskemaskinen ble ren av å vaske klær på 40 grader, men den blir dessverre ikke renset for bakterier og annet skit. Da kan kokvask gi den en grundig vask.

Vi anbefaler også regelmessig rens av vaskemaskinen. Ren klesvask starter med ren maskin. OMO Maskinrens angriper smuss, fett og avleiringer som over tid kan samle seg i vaskemaskinen din og gi vond lukt. Resultatet er en ren vaskemaskin som bidrar til et bedre vaskeresultat.

Husk at et plagg kan ha mange ulike tekstiltyper i seg. Derfor bør du ta hensyn til den sarteste tekstiltypen i plagget. Det er også viktig å huske at det er klesplagget som må vaskes på lavest temperatur som bestemmer vaskeprogrammet.