Hvordan farge klær?

Det er flere grunner til å ville farge klær. Ønsker du å freshe opp fargen til utvaskede plagg? Eller kanskje endre farge på plagg istedenfor å kjøpe noe nytt? Det er fullt mulig og heller ikke så vanskelig.

hvordan farge klær

Enkel fornyelse av garderoben er ikke alltid synonymt med shopping. Med ulike fargeteknikker kan du fornye gamle tekstiler. Samtidig som du får noe nytt, bidrar du til å spare miljøet som sliter med overproduksjon av nye klær.

Farge klær som ikke blir brukt lenger

Det er kjipt med klær som aldri blir brukt og bare blir liggende i skapet. Hva skal til for at du skal ville bruke det igjen? Er du ikke så stødig med nål og tråd og ikke ønsker et sy om-prosjekt, så kan det å farge klær være en god løsning.

Det finnes ulike tekstilfarger så sørg for å sjekke hva slags som passer best til materialene du skal farge – om det er for ull, silke, bomull osv.

Farge utvaskede jeans

En utvasket bukse kan raskt gå fra å være kjedelig og blass til å se ny ut. Det er kanskje lettest å prøve med sort dongeri først. Alt du trenger da er svart tekstilfarge – og å følge bruksanvisningen på emballasjen. Det finnes nemlig ulike farger og fargeteknikker, så følg anvisningen nøye for å unngå ødelagte prosjekter.

ta vare på fargede klær

Ta vare på fargene

Det finnes flere ting du kan gjøre for å ta bedre vare på klærne dine slik at de unngå å miste fargen og bli blasse. Her får du noen gode råd:

  • Ikke vask denimplagg for ofte. Vasking sliter både på farge og fiber, så du bør helle lufte klærne, eller bytte på ofte nok slik at fuktighet får nok tid til å gå ut av bomullen. Må du vaske ved flekker er det bedre å punktvaske med en gang flekken oppstår.
  • Vask klær med lignende farger. Mørke klær bør vaskes med mørke, og lyse sammen med lyse.
  • Bruk korte vaskeprogram om klærne ikke er for skitne, og vask med lavere temperaturer. Det er også lurt å bruke flytende vaskemiddel som er beregnet på farget tøy.
  • Kjøp klær av god kvalitet og velg gjerne materialer som holder bedre på fargene. Ull og viskose blant annet, holdt godt på farger.