Hvordan vaske jeans?

Denim går aldri av moten, og enten du følger trendene slavisk eller bare liker komforten av plagget, så har du garantert minst en jeans i skapet. Men vet du hvordan du skal vaske jeans for å bevare passformen?

vaske jeans

Mens noen hevder at man aldri skal vaske jeans, mener andre at den kun skal vaskes én gang i året. Andre igjen, hiver den i vaskemaskinen omtrent etter hver bruk. Det er ingen tvil om at du skal vaske jeans – men ikke like ofte som du vasker andre plagg, for eksempel t-skjorter og gensere.

Ikke vask jeans for ofte

Tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser at nordmenn i gjennomsnitt vasker olabuksa etter å ha brukt den 5,7 ganger. Det er litt for ofte. Hyppig vask fører til at stoffet slites, fargen falmer og passformen ikke er det den en gang var.

Derfor anbefales det å vaske jeans først når den er synlig skitten eller rett og slett lukter vondt. Har du et par bukser å bytte på så holder det å vaske jeans en gang i måneden.

Slik vasker du jeans

Først og fremst er det viktig at du alltid følger vaskeanvisningen på buksen. Står det at den tåler 40 grader i vaskemaskinen, så er det slik du bør vaske den. De fleste jeans tåler denne varmen – men det skader ikke å sjekke en ekstra gang for å være helt sikker.

Er det en mørk jeans du har så bør du vaske den med mørke plagg. Det er naturlig at den mister mye farge i de første vaskene, og det er ikke noe særlig at det smitter av på andre plagg. Du kan også med fordel være forsiktig på lyse møbler – spesielt om du er varm – nye jeans kan nemlig smitte.

Har du en nyere vaskemaskin har den sikkert eget vaskeprogram for jeans. Dette programmet vasker ved lav temperatur og bruker lave rotasjonshastigheter. Det bruker også litt mer vann for å sikre at vaskemidlene forsvinner ut av de tykke sømmene.

Vreng buksa

Nok et godt tips er å vrenge jeansen før du hiver den i vaskemaskinen. Det vil ikke bare bevare fargen mye lenger, men også redusere sjansen for lyse striper. Du bør også kneppe igjen knapper og glidelåser så de ikke blir ødelagt av slag i trommelen. Husk også å tømme bukselommene. Det er kjedelig å fjerne små papirbiter etter vasken fordi du har glemt å ta ut en kvittering.

Det er i tillegg lurt å velge et vaskemiddel som er ment for farget eller mørkt tøy, for eksempel OMO Color flytende. Og for all del – styr unna tørketrommel. Det er mange jeans som ikke tåler trommelen, og lufttørking på tørkestativ vil bevare passformen bedre.