Hvordan vaske klær som lett krymper?

Hvordan er det slik at noen plagg krymer i vask? Og hvordan vet man hvilke som kommer til å gjøre det? Med noen triks, kan du forhindre at klærne krymper i vask. Men med noen plagg må du derimot forvente at andre endrer fasong. Vi forklarer alt her.

klær som krymper i vask?

At det plutselig blir en glippe mellom t-skjorten og buksen er alltid like irriterende. Og det samme gjelder om favorittbuksen krymper i vask. De fleste har opplevd at klær endrer dimensjon. Enten krymper de eller så blir de bredere etter vask. Irriterende? Uten tvil.

Det er flere ting som kan påvirke dette. Blant annet de kjemiske og fysiske egenskapene til fibrene plagget er laget av, stoffets konstruksjon og etterbehandlingen materialet har fått.

Unngå krymping ved å vaske klærne riktig

Det er spesielt plagg som er laget av naturlige materialer som krymper i vask, for eksempel bomull, ull, lin og viskose. Å vaske klær som inneholder disse tekstilene, kan derfor være en utfordring. Syntetiske materialer, som akryl og polyester, krymper derimot veldig lite.

Årsaken til at bomullsfibre blir kortere og mindre i vask, kommer av at stoffene sveller i vann – og når plaggene da tørker så vil de trekke seg sammen. Det gjør at de lettere krymper. Likevel er mange av klærne laget av bomull blitt behandlet i produksjonen for å unngå at de krymper mer enn tre prosent.

Noen tekstiler krymper altså lettere enn andre, så hvordan skal vi vaske klær som inneholder disse? Og hva med tørking? Overtørking i tørketrommel kan forårsake krymping av klær. Et godt tips for å unngå dette er å velge “skaptørt” eller tilsvarende innstilling som stopper når det fortsatt er litt fuktighet igjen i tøyet.

Vaske klær etter vaskeanvisning

Alle plagg skal ha en vaskeanvisning som skal guide deg til å vaske klærne riktig. Det er alltid lurt å sjekke den før du vasker plagget, men kanskje også før du kjøper det. Er linkjolen akkurat passe når du prøver den i butikken? Da må du huske at den kan krympe i vask. Kan det være smart å kjøpe en størrelse større slik at den kan vaskes og brukes igjen?

Vaske klær av ull riktig

«Alle» vet at ull lett kan krympe i vask  – og man bør derfor være ekstra forsiktig når man skal vaske klær som inneholder ull. Årsaken til at disse plaggene krymper er ikke den samme som med bomull – ull kan nemlig filte i vask. Det er en mekanisk bearbeiding der skjellaget på fibrene fester seg med andre fibre når ull blir vått. Fibrene blir kortere, smalere og tykkere, og det kan føre til at ullklærne krymper.

Når et ullplagg blir filtet så kan det ikke strekkes ut til normal størrelse igjen. Det vil derfor være ekstra viktig å forsøke å vaske klær med ull i seg svært forsiktig og på riktig vaskeprogram. Forsøk alltid å lufte plagget før vask dersom det ikke har flekker i stoffet. Husk også å vaske ull med egnet vaskemiddel, som for eksempel Milo.

Har plagget mistet fasongen?

Vi har alle opplevd å vaske klær feil slik at de har mistet fasongen, eller i verste fall blitt helt ødelagt. Så hvorfor skjer dette og finnes det noen måte å få tilbake riktig fasong på plagget?

Selv om tørketrommel og veldig varmt vann kan være en faktor som krymper klær, så kan faktisk også vann i seg selv være nok. Enkelte garn og tekstiler blir strukket under produksjon, noe som skaper spenning i stoffet og som utløses i kontakt med vann. Da går materialet tilbake til sin naturlige lengde – og klærne krymper.

Ønsker du å få plagget til sin naturlige lengde kan du forsiktig stryke det mens det ennå er fuktig, eller henge det til tørk. Da vil tyngdekraften trekke klærne nedover. Husk at spisse hengere kan lage uønskede merker eller former i plagget, så unngå dette.

Plagg som er laget av bomull kan vætes og strekkes, og det vil i en viss grad komme tilbake i original form. Dette kan du derimot ikke gjøre med viskoseplagg: Ikke strekk plaggene når de er våte – da de kan rives i stykker. Her er det bedre å stryke plagget når det er nesten tørt.

Så, les alltid vaskeanvisningen før du vasker for å unngå at du gjøre en feil og ender med at gullgenseren blir en magetopp.

Flere gode tips fra OMO