Slik bør du vaske joggesko

Hvite sko og sko med hvite såler har lett for å bli møkkete, og det er heller ikke noe særlig å ha stinkende joggesko i gangen. Ta det med ro, skoene kan bli rene og luktfrie igjen. Her får du tips til hvordan du kan vaske joggesko.

Vaske joggesko

Samtlige av oss har opplevd både skitne og sølete joggesko, og så fort vi forlater dem i gangen går de i glemmeboka – før de skal brukes igjen. Men hva gjør du når de er for skitne eller stinkende til å brukes? Vasker dem, så klart.

Du kan både vaske joggesko i vaskemaskinen og for hånd, men det er viktig at du husker at du mister reklamasjonsretten om du vasker dem i maskinen. Årsaken til dette er at du risikerer at skoene krymper eller at sømmen går opp og limet løsner. Det blir i så fall ditt problem.

Vaske joggesko i vaskemaskin

Mener du at skoene ikke blir rene nok når du vasker dem for hånd, og likevel vil kjøre dem en runde i vaskemaskinen er dette gode råd:

  • Bruk vaskepose – slik som du bruker til undertøy
  • Bruk lav temperatur – maks 30 grader
  • Unngå sentrifugering

Vaske joggesko for hånd

Ikke vask skoene om de er sølete – vent heller til de er tørre så går skitt og rusk lettere av. Finn fram en gammel gammel oppvaskbørste du kan bruke og fyll oppvaskkummen eller en bøtte med vann. Du kan gjerne bruke Omo Flekkfjerner eller litt Omo Flytende vaskemiddel når du vasker. Husk å skylle godt.

Riktig tørking av joggesko

Det kan virke som en lettvint måte å tørke joggesko med bruk av elektriske artikler, men dette anbefales ikke. Det er heller ikke lurt å la skoene stå for lenge på varme gulv. Dette kan føre til at overdelen krymper og sålen krøller seg opp. La skoene heller tørke på et tørt sted. Ta ut innersålen og putt gjerne sammenkrøllet avispapir i joggeskoene så de beholder formen sin.

Ta vare på joggeskoene

Hvis du vasker og tar vare på skoene dine vil de vare lenger. Her får du noen gode tips til hvordan du bør behandle sko – ikke bare joggesko, men alle typer:

  • Bruk skohorn så hælen ikke mister formen
  • Bruk gjerne skoblokker for at de skal holde fasongen
  • Bytt på sko for å unngå fuktighet i skoene – de blir nemlig lettere ødelagt om det er mye fuktighet
  • Hold skoene unna varme, som varmeovn og gulv med varmekabler
  • Bruk skoesker, bokser eller tøyposer når du skal rydde bort skoene for sesongen