Vaske dunjakke: Det du trenger å vite

Dunjakken blir flittig brukt gjennom vinteren for å holde varmen, og derfor kan den trenge en skikkelig vask innimellom. Vask og behandling av dun kan være forvirrende, men vi guider deg gjennom det slik at dunjakken ikke blir slapp, flat og ubrukelig.

Hvordan vaske dunjakke

Før du kjøper dunjakke bør du være klar over at dunjakker ikke elsker å bli vasket, og bør kanskje derfor unngå lyse farger som viser skitten godt. Det kan også lønne seg å tørke skitt og søl vekk med en fuktig klut så fort som mulig, så du kan spare vaskingen til det virkelig er nødvendig.

Følg vaskeanvisningen

Noen dunjakker tåler ikke maskinvask og må sendes på rens. Men heldigvis kommer alle plagg med en vaskeanvisning som er lurt å lese – og ikke minst følge. Er du usikker på hva vaskesymbolene betyr så har vi laget en oversikt her.

Generelt sett, når det gjelder vask av dun, anbefales det å vaske på 40 grader, samt bruke et skånsomt vaskemiddel, som for eksempel Milo som bevarer varmeegenskapene i plagget. Det anbefales også å droppe tøymykner, da det kan tynge fjærene.

Fjern flekker

Du vasker så klart dunjakken din etter behov, men noen ganger er det nok med å bare fjerne flekker. De mest utsatte områdene for eventuelle flekker er kragen og ermene, så prøv å vaske disse med en klut først.

Holder det ikke å punktvaske, kan du forsøke følgende før du hiver jakken i maskinen: Smør Milo direkte på de skitne områdene, la det virke i en halvtime før du vasker dunjakken i vaskemaskinen. Husk å lukke igjen alle glidelåser, eventuelle borrelåser, samt vrenge jakken.

Tørke dunjakke

For best mulig resultat anbefales det å tørke dunjakke i tørketrommelen, og har du et skånetromlingsprogram på maskinen, bør du bruke dette. Hvis ikke, bør plagget tromles på maks 60 grader. Bruk tørkeprogram på tid fremfor sensorstyrte program, da disse kan ha problemer med å registrere godt nok hvor fuktig det er innerst i dunet.

Puff opp dunen ved å legge et par-tre tennisballer i tørketrommelen sammen med jakken. De sørger for at dunen ikke klumper seg og at den ikke blir kompakt og hard. Det finnes spesielle vasketennisballer til dette formålet, hvis du er bekymret for at vanlige tennisballer avgir lukt.

Tørketrommel er desidert det beste valget for et godt resultat, men du kan selvfølgelig også tørke dunjakken uten tørketrommel. Men merk at dette kan være en arbeidskrevende prosess der du må sørge for å riste og fordele dunen gjennom hele tørkeprosessen.