Slik vasker du ”vanskelige” plagg

Du leser på vaskelappen, men forstår ikke hvordan plaggene med de ulike tekstilene og stoffene skal vaskes. Vi gir deg en enkel oversikt over hvordan du skal vaske ulike tekstiler.

vaske jeans

Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice, forklarer at du i utgangspunktet alltid skal følge vaskeanvisningen i det aktuelle plagget når du skal vaske.

– En generell regel er at man alltid skal ta hensyn til den ”sarteste” tekstilen i plagget. Mange plagg har flere forskjellige stoffer/tekstiler i seg, og det kan derfor være forvirrende å vite hvordan plagget egentlig burde vaskes, forteller Skaar og fortsetter:

– Hvis det for eksempel er fem prosent ull, skal du vaske plagget som ull. Bomull tåler 60 grader, men er plagget merket med lavere temperatur så kan grunnen være at plagget også inneholder andre type stoffer.

Her er en liste over noen av de vanligste stoffene, og hvordan du vasker dem:

Vaske akryl

Akryl kan vaskes på 40 grader, helst på et skånsomt program. Det tåler ikke tørketrommelen, men takler fint sollys.

Vaske denim

Dongeristoff bør behandles som farget bomull, og kan ofte vaskes på 40 grader (innfargingens kvalitet bestemmer temperaturen). Bør alltid vaskes på vranga.

Vaske elastan

Elastan blir brukt til badedrakter, undertøy, strømper og bukser, og kan som regel behandles som den fiberen de er blandet med.

Vaske lin

Lin bør vaskes på et skånsomt program, uten blekemiddel. Det krymper i vask, og tåler ikke å bli gnidd.

Vaske polyester

Polyester er formfast og slitesterk, og tåler både sollys og de fleste kjemikalier. Vaskes på 40 grader.

Vaske silke

Vaske silke

Silke skal håndvaskes eller vaskes med skånsomt vaskemiddel (for eksempel Milo) på et tilpasset program. Skal aldri tørkes i tørketrommelen.

Vaske nylon

Et slitesterkt stoff, som kan vaskes på 40 grader. Bør ikke henge til tørk i sollys, da det er lysfølsomt.

Vaske chiffon

Kjennetegnes som gjennomsiktig, lett og flagrende – ofte brukt til brudekjoler. Stoffet er laget av silke, og bør derfor håndvaskes. Kan vaskes på 30 grader med et spesialvaskemiddel på et finvaskprogram. Tåler ikke tørketrommel.